Moottoripyörät – mitä ottaa huomioon sen hankinnassa

Oletko hankkimassa pyörää ensimmäistä kertaa? Moottoripyörät ovat yllättävän suosittu harrastus Suomessa siihen käytettävään kauteen nähden. Siitäkin syystä harrastajat odottavat kevättä kuin kuuta nousevaa, sillä ajamisen pääsee aloittamaan jälleen. Jos aihe on ajankohtainen tänä keväänä, niin tässä kirjoituksessa käydään läpi muutama perusasia mitä olisi hyvä muistaa kun ollaan pyörän hankinnassa ekaa kertaa. Koska jokaisella on varmasti omat merkkimieltymyksensä, niin niihin ei tässä sen enempää mennä.

 

Mitä pitäisi pitää mielessä että tulee ostettua itselle sopiva pyörä?

Miellyttävän ajon kannalta tärkeää on, että pyörä sopii sinun mitoillesi. Jalkojen tulee asettua mukavasti eikä ne saa olla liian koukussa jotta ajo olisi mukavaa. Kokeile siis pyörää ja tunnustele mittasuhteita. Toki pyörää saa muokkailtua myös hieman omiin mittoihin sopiviksi. Tällaisia ovat esimerkiksi korotus- ja madallussarja, sekä pyörään saa myös jalkatappeja, tuulisuojia ja ohjaustankojen korkeuksia ja paikkoja voidaan myös muokata. Joka tapauksessa koeajolla kannattaa tunnustella pyörää tarkoin ja miettiä voiko muokkausosilla tehdä tarpeellisen korjauksen, jos kaikki mittasuhteet eivät ole täysin kohdallaan.

 

Mistä pyörän hinta koostuu?

Varsinkin uuden moottoripyörän hinta voi vahdella paljon merkistä riippuen. Mutta se mikä sen lisäksi vaikuttaa hintaan on  mahdolliset varusteet, huollot ja pyörään otettavat vakuutukset. Joten nämä on hyvä pitää mielessä kun miettii kokonaiskustannuksia. Uusia moottoripyöriä myy esimerkiksi: Dailymotors Oy.

 

Entä käytetyn pyörän kohdalla?

Uuden moottoripyörän sijaan, monille käytetty moottoripyörä on mieleinen vaihtoehto, sillä kuten autoissakin, sen voi saada hyvinkin paljon edullisemmin. Luonnollisesti käytetyn moottoripyörän mukana saattaa olla jo merkin tyyppivikoja tai käytön mukana tulleita kolhuja. Näihin olisi hyvä tutustua tarkkaan jo ostotilanteessa. Ehdoton ensimmäinen asia, joka tulee pyytää on huoltokirja. Sitten tulisi käydä läpi kaikki moottoripyörän kuluvat osat, eli missä kunnossa ne ovat ja onko niiden kunto huomioitu hinnassa. Myös nesteet on hyvä tarkastella, sillä ne myös kertovat pyörän kunnosta sekä muutenkin kannattaa varmistaa kuinka hyvin omistaja on vaihtanut moottoriöljyä ja muutenkin pitänyt huolta tästä osa-alueesta. Tarkista myös laakereiden ja sähköjen toiminta.

Koeajossa kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota ohjainten, jarrujen, moottorin ja iskunvaimentimien hyvään toimivuuteen. Renkaiden kunnon tarkistus on myös merkittävässä osassa, joten katso ettei renkaat vietä tai ole kuluneet liiaksi.

jaa